Potjes en biertjes

Het is weer een tijdje geleden.. Het is hier toch drukker dan verwacht, nu de eindtoets ed steeds dichterbij begint te komen.. :'(

Jammer genoeg is het nog niet gelukt om de foto’s van het pottenbakken op mijn laptop te zetten, dus deze volgen nog!
Vorige week woensdag zijn we met school gaan pottenbakken in Toho! Dit is een ‘stadje’ in Asakura, ongeveer anderhalf uur met de bus vanaf school. We moesten om half 9 verzamelen op school, en zijn toen met de schoolbus op stap gegaan. Rond kwart over 10 kwamen we aan bij de eerste stop! Dit was een soort winkeltje waar ons kort werd verteld over de speciale manier van pottenbakken in het dorp. We maakten ook kennis met Ohta-sensei, onze guide van de dag.
Hierna gingen we weer terug naar de bus, en reden we verder naar de middle of nowhere. Ondertussen was het al flink aan het regenen. We moesten uitstappen bij een of ander weggetje, wat de berg op leidde. Toen we hier een stukje hadden gelopen, zagen we een mega-boom. Deze was 52 meter hoog, 600 jaar oud, en was een van de 15 oudste/hoogste bomen in Japan.
Toen we weer verder gingen reizen, stopten we bij een oud huisje. Dit was een van de weinig overgebleven huizen wat met een speciaal, oud dak was gebouwd, en het was al zo’n 300 jaar oud, als we alles goed hadden begrepen. We mochten ook naar binnen, maar we moesten natuurlijk onze schoenen uitdoen. Een deel van het huis was nog bedekt met tatami, en hier stonden ook een paar kleine altaars. Samen met Maxime ben ik achtergebleven, en hebben we nog met de eigenaar van het huis gepraat. Bleek dus dat ze vandaag de dag hier nog steeds leven! 😮
Buiten was ook nog een smal pad omhoog, met een altaartje aan de top.
De volgende stop was een museumpje, waar we hebben rondgelopen. Hier stonden allemaal creaties van de pottenbakkers uit de buurt uitgestald, waaronder dus ook creaties van Ohta-sensei. In een van de kamers zat een ゲリゲリ, gerigeri, op de grond. Er werd ons verteld dat deze giftig zijn, en als je ze aanraakt, krijg je bijna gelijk erge uitslag, dus we hebben hem zo goed mogelijk ontweken.
Toen was het (eindelijk) tijd voor middageten! De sensei trakteerden ons op plaatselijke soba! Om bij de sfeer aan te sluiten gingen Maxime, Willemijn, Hannelieke, en ik aan een chabudai, een Japanse-stijl tafel, zitten. De tafel was rijkelij belegd. Voor iedereen stonden er bakjes met pompoen, paddenstoel, bamboe, een of ander slimy spul (volgens mij was het eiwit met soya, een ei, en nog iets pickled. Ook kregen we groene thee. Later kregen we nog een kommetje rijst, en het hoofdgerecht: sobanoedels met vlees en lente-ui! Het was allemaal erg lekker, en we zaten er helemaal proppie-vol van! 🙂
Na ons rond te hebben gegeten, was het tijd voor het hoogtepunt van de dag: een workshop van Ohta-sensei! We gingen richting zijn werkplaats, en hier mochten we kiezen tussen zelf een bakje maken, of op een voorgebakken beker tekenen. Omdat Ohta-sensei zelf bij het pottenmaken zat, besloot ik dit te gaan doen. Omdat ik me enthousiast als eerste naar voren schoof, en dus als eerste mocht gaan ronddraaien met de schijf, hielp hij me de hele tijd. Eerst moest ik mijn duimen in het midden van de klei duwen, om er zo een bakvormpje van te maken. Hierna moest ik de zijkant van het schaaltje mooi maken. Als finishing touches moest ik een soort spateldingetje in het midden duwen om de zijkanten glad te maken, hierna moest ik met een stukje hertenleer de randen glad maken. Als laatste moest ik het bakje ‘afsnijden’ met een stukje touw, en mijn creatie was klaar! 🙂
Toen iedereen was geweest, vertelde Ohta-sensei dat hij onze bakjes zou versieren met Koishiwara-stijl versieringen, en deze naar ons zal opsturen als ze klaar zijn!! :O
We kregen nog een kleine demonstratie hoe de Koishiwara werden gemaakt, en daarna nog rondleiding bij de ovens waar de potjes en dergelijke werden gebakken. We mochten er ook in, en de binnenkant van de ovens was bedekt met hars, wat het er heel grappig uit liet zien.
Als laatste gingen we nog even terug naar de winkel, om eventueel wat te kopen, en toen moesten we afscheid nemen. Hierna werd ons verteld dat Ohta-sensei voor ons allemaal een bekertje had gemaakt als bedankje, en dat we die mee mochten nemen naar huis ^^

Donderdag kregen we potjes! Na school zijn we naar Tenjin gegaan, en toen bleek dat het Belgian Beer Festival plaatsvond! Als nieuwsgierige aagjes gingen we er naartoe om te kijken. Toen we even foto’s aan het maken waren voor de mensen thuis, werden we aangesproken door een andere buitenlander. Zij studeerde momenteel ook in Japan, en vroeg of we even wilden posen voor een paar foto’s. Dus we komen binnenkort in een leuk boekje van de Genki University! 😀
IMG_3438

Het is nu drie uur ’s nachts hier, en ik heb morgen een toets, dus ik schiet er voor nu weer even vandoor.. Toedels!

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *