Nog heel even

Hoi! Hier een van de laatste blogberichten voordat ik al weer terug zal keren naar Nederland :'(

Vorige week donderdag hadden we de ‘generale repetitie’ van onze presentatie van het groepsproject! We moesten presenteren voor klasgenoten en een aantal studenten van de Senmon gakkou, oftewel de school naast Nishinihon! Ze waren allemaal heel aardig, en hebben ons goede tips gegeven! Hierna hebben we nog een paar keer moeten presenteren voor de andere Nederlanders, en toen was de dag alweer voorbij!

Vrijdag was het tijd voor het echte werk! Op school aangekomen hadden we nog eventjes tijd om alles te bespreken, en daarna gingen we naar de zesde verdieping, waar rijen stoelen klaar stonden en de grote tv voor de powerpoint. Ons groepje moest als eerste, dus het was erg spannend terwijl we wachtten op alle docenten die ons zouden beoordelen…! Toen ze er allemaal waren, was het zo ver! Heel onze presentatie is in een grote waas voorbij gegaan, dus veel kan ik me er niet van herinneren, maar volgens mij ging het best wel okee 🙂 We kregen een paar vragen, waaronder waar onze team-naam vandaan kwam. Blijkbaar was onze supercoole woordgrap niet helemaal doorgedrongen :p
Na ons groepje waren de andere drie, en ook deze gingen volgens mij okee ^^ Na afloop hebben we nog een groepsfoto gemaakt met alle docenten, en toen was het tijd om terug te keren naar het klaslokaal voor laatste uitleg voor de toetsen…

Door de aankomende toetsen heb ik het weekend bijna niks gedaan behalve leren… Zaterdag ben ik met Hannelieke op stap geweest met maar één doel: geocashen!! Helaas is het (weer) niet gelukt.. We zijn bij vijf verschillende gaan zoeken, maar geen resultaten. Ga toch bijna denken dat de Japanners super verstopskills hebben……..
IMG_4054

Maandag en dinsdag hebben we op school écht de laatste dingetjes doorgenomen, en iedereen was nog nooit zo zenuwachtig geweest voor een toets….
Om ons een beetje beter te laten te voelen, hadden de docenten iets leuks voor ons ingepland: dinsdagavond naar een “yakyuu-wedstrijd”, oftewel honkbalwedstrijd!! Het team van Fukuoka, de Softbank Hawks, zou tegen de Baystars spelen. Om beter te laten merken dat wij natuurlijk voor de Hawks waren, kreeg iedereen een shirt van de Hawks te leen! Er waren gele, groene, rode, enz.. en ik had een hele mooie roze! ♥ Ook moesten we in tweetallen een banner maken voor het team, dus ik heb samen met Maxime de mooiste banner ooit gemaakt! ^^
IMG_4065Toen de les voorbij was, gingen we met de schoolbus naar het stadium. Van was het niet erg indrukwekkend. We moesten wachten bij onze Gate, nummer 5, totdat we compleet waren, en terwijl we aan het wachten waren, kreeg iedereen een zak frietjes en kipdingetjes in z’n handen gedrukt: een cadeautje van de vice-president!!!! Omdat het onbeleefd is om op straat te eten in Japan, hielden we (:sommigen) het nog even dicht, terwijl we honderd keer bedankten.
Na een tijdje waren we compleet, dus gingen we naar binnen. We kwamen binnen in een soort van ring om het stadium heen, richting de poort waar we doorheen moesten. Vanaf daar leek het nog steeds niks spectaculair, maar toen we de poort doorliepen, begon de grootte van het stadium pas echt door te dringen!!
IMG_4081 IMG_4082 IMG_4084 IMG_4087 IMG_4088We zaten redelijk ver van het veld af, maar we konden nog genoeg meekrijgen! Het was erg interessant en leuk om naar te kijken! De Baystars hadden een apart zitvak, en de manier waarop ze zo enthousiast aan het aanmoedigen waren, maakte alles nog tien keer leuker!
Halverwege de wedstrijd was er een moment dat de teams nog een keer werden aangekondigd, en dat iedereen in het publiek een of andere ballon omhoog liet. Deze hadden we ook gekregen van de vice-president, dus hier deden we aan mee!
IMG_4091 IMG_4092De wedstrijd heeft in totaal drie uur geduurd, en de Hawks hebben (uiteraard) gewonnen! Er zijn twee homeruns geslagen, en de bal is een flink aantal keren het publiek in gegaan! Elke keer als dit gebeurde, ging er een sirene af en werd er WATCH OUT afgespeeld. Als je de bal ving, mocht je deze houden, maar helaas is er geen eentje onze kans op gekomen.. :'(
Omdat de Hawks hadden gewonnen, en dit hun stadium was, eindigde de avond met een laser/lichtshow, en als klap op de vuurpijl: vuurwerk!
IMG_4132 IMG_4173 IMG_4174Ook gingen er nog een keer balonnen omhoog, en kwamen de cheerleaders en mascottes (die ook af en toe tijdens de wedstrijd het veld op renden) nog een laatste show geven!
Toen het helemaal voorbij was, moesten we maar weer terug naar huis gaan om nog even te leren voor de toetsen..

Woensdag was toetsdag uno: kanji, grammatica, woordenschat, en een luistertoets! Alles van de afgelopen 2,5 maand werd in deze toetsen gevraagd, maar het ging allemaal beter dan verwacht!! 🙂 Dit gaf weer nieuwe moed voor dag twee: een essay schrijven, en conversatie! Het essay ging beter dan verwacht, maar daarna kwam het ergste van allemaal.. ongeveer vijf minuten converseren met een van de docenten. Gelukkig moest ik met Noda-sensei, dus de zenuwen waren al iets minder.. Het gesprekje begon over de stof uit het lesboek, maar al gauw vroeg ze me ook gewoon random dingen. Bijvoorbeeld over hoe ik het in Japan heb gevonden, en hoe ik denk dat ik mezelf het best heb verbeterd ed. Het was achteraf gezien een heel leuk gesprek en ik kan met zekerheid zeggen dat mijn zelfvertrouwen qua Japans praten erg vooruit is gegaan ^^ Het voelt nog niet helemaal natuurlijk aan, maar het begint al heel erg te komen! (zo’n 90% :p )
Dit was de laatste officiële schooldag, en morgen is alleen nog maar de afsluitingsceremonie, voordat ik t/m woensdag naar Tokyo ga, en de vrijdag daarop alweer richting Nederland!
Het feit dat deze superleuke reis bijna ten einde is, begint nu toch echt écht door te dringen.. Ik heb zo veel dingen geleerd hier, en ik ga het zeker missen hier. Zowel het land met de cultuur en het dagelijks leven, als de inwoners, met name de sensei.
IMG_4200

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *